SUG‘ORISH USULLARI VA MINERAL O‘G‘IT MEYORLARINING KUZGI BUG‘DOY QISHGA CHIDAMLILIGIGA TAʼSIRI (Innovatsion texnologiyalar, 2026)
Ushbu maqolada 2024–2025 yillarda olib borilgan dala tajribalari asosida kuzgi bug‘doy yetishtirishda zamonaviy sug‘orish usullari va mineral oziqlantirish me’yorlarining o‘simlikning o‘sishi, rivojlanishi hamda hosildorligiga ta’siri batafsil o‘rganildi. Tadqiqot doirasida yomg‘irlatib sug‘orish va egatlab sug‘orish usullari solishtirilib, CHDNS 75-80-70, 70-80-70 va 70-70-60 sug‘orish rejimlari qo‘llanildi. Shuningdek, N180P90K60, N150P90K60 va N120P90K60 mineral oziqlantirish me’yorlari sinovdan o‘tkazildi.Tajriba natijalari shuni ko‘rsatdiki, yomg‘irlatib sug‘orish usuli yuqori darajadagi mineral oziqlantirish bilan birgalikda qo‘llanilganda o‘simliklarning biometrik ko‘rsatkichlari sezilarli darajada yaxshilanadi. Xususan, umumiy va mahsuldor poyalar soni, o‘simlik bo‘yi, boshoq uzunligi va donlar soni hamda vazni yuqori ko‘rsatkichlarga erishdi. Eng samarali natija N180P90K60 me’yori bilan sug‘orilgan variantda kuzatilib, hosildorlik 70–75 s/ga gacha yetdi.Egatlab sug‘orish usulida esa o‘simlik rivojlanishi nisbatan sust bo‘lib, biometrik ko‘rsatkichlar va yakuniy hosildorlik pastroq darajada qayd etildi. Tadqiqot natijalari shuni tasdiqlaydiki, kuzgi bug‘doy yetishtirishda intensiv sug‘orish texnologiyalari va optimal mineral oziqlantirish tizimini qo‘llash yuqori va barqaror hosil olishda muhim ahamiyat kasb etadi.
Keywords: kuzgi bug‘doy; sug‘orish usuli; mineral o‘g‘itlar; biometrik ko‘rsatkichlar; hosildorlik