O‘ZBEKISTONNING QURUQ-ISSIQ IQLIM SHAROITIDA BINOLARNING ENERGIYA SAMARADORLIGINI OSHIRISH ISTIQBOLLARI (Innovatsion texnologiyalar, 2026)
Ushbu maqolada O‘zbekistonning o‘ziga xos quruq-issiq iqlim sharoitini hisobga olgan holda, binolarning energiya samaradorligini oshirish masalalari tadqiq etilgan. Tadqiqotda gazobeton, bazalt va polimer asosli zamonaviy izolyatorlarning issiqlik-fizik xususiyatlari yangilangan ShNK 2.01.04-22 talablari asosida tahlil qilingan. Matematik modellashtirish orqali materiallarning hayotiy sikl xarajatlari (LCC) va investitsiyalarning o‘zini oqlash muddatlari aniqlangan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, samarali issiqlik himoyasini joriy etish binolarni sovutish va isitish xarajatlarini 30-50% gacha tejash imkonini beradi.
Keywords: energiya samaradorligi; quruq-issiq iqlim; issiqlik izolyatsiyasi; LCC tahlili; ShNK 2.01.04-22; bazalt paxtasi; energiya auditi