NANO-SUYUQLIKLARNING ISSIQLIK-FIZIK XOSSALARINI MODELLASHTIRISH: VISKOZITET, ISSIQLIK O‘TKAZUVCHANLIK VA KONVEKTIV ISSIQLIK ALMASHUV (Innovatsion texnologiyalar, 2026)
Energetika tizimlarida issiqlik uzatish samaradorligini oshirish dolzarb ilmiy muammolardan biri hisoblanadi. An’anaviy issiqlik tashuvchilarning past issiqlik o‘tkazuvchanligiissiqlik almashuv jarayonlarini cheklaydi.Mazkur tadqiqotda nano-suyuqliklarning issiqlik-fizik xossalarini baholash uchun klassik nazariy modellar qo‘llanildi. Xususan, viskozitet uchun Einstein va Brinkman, issiqlik o‘tkazuvchanlik uchun Maxwell va Hamilton-Crosser modellaridan foydalanildi.Tahlillar natijasida nanozarrachalar konsentratsiyasi ortishi issiqlik o‘tkazuvchanlikni oshirishi bilan birga viskozitetning ham ortishiga olib kelishi aniqlandi, bu esa gidravlik qarshilikning oshishiga sabab bo‘ladi.Nano-suyuqliklardan foydalanish issiqlik uzatish samaradorligini oshiradi, biroq optimal konsentratsiyani tanlash zarur.
Keywords: nano-suyuqliklar; viskozitet, issiqlik o‘tkazuvchanlik; konvektiv issiqlik almashuv; Nusselt soni