TUPROQQA TEXNOGEN TA’SIRI KAM BO‘LGAN SABZAVOTCHILIK TRAKTORINING YURISH QISMINI TAKOMILLASHTIRISH (Innovatsion texnologiyalar, 2026)
Ushbu maqolada respublikamiz tuproq-iqlim sharoitida sabzavot yetishtirish va yig‘ishtirish uchun to‘rt g‘ildirakli traktorlar shinalarining tuproq zichlanishiga ta’sirini kamaytirish bo‘yicha yangi takomillashtirilgan g‘ildiraklarning konstruktiv sxemasi va ishlash prinsipi hamda uning tortishga qarshiligini aniqlash bo‘yicha nazariy tadqiqotlar keltirilgan.Shuningdek, taklif etilayotgan konstruktiv yechimning amaliy ahamiyati, ya’ni tuproq unumdorligini saqlab qolish, o‘simlik ildiz tizimining rivojlanishi uchun qulay sharoit yaratish hamda qishloq xo‘jaligi texnikalarining energiya samaradorligini oshirishga qo‘shadigan hissasi tahlil qilingan. Tadqiqot davomida turli yuklama va ish rejimlarida g‘ildiraklarning tuproq bilan o‘zaro ta’siri modellashtirilib, zichlanish darajasining kamayishi va tortish kuchining optimallashuvi asoslab berilgan.Bundan tashqari, eksperimental va nazariy natijalar o‘zaro solishtirilib, taklif etilgan g‘ildirak konstruksiyasining mavjud an’anaviy shinalarga nisbatan ustunliklari aniqlangan. Olingan natijalar asosida qishloq xo‘jaligi texnikalarini modernizatsiya qilish va ularning samaradorligini oshirish bo‘yicha ilmiy-amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.
Keywords: gʻildirak, traktor; elastik chiviq; tuproq; pnevmatik shina; sabzavot; energiya tejash; zichlash