(untitled) (Innovatsion texnologiyalar, 2026)
Energetika tizimlarida issiqlik uzatish samaradorligini oshirish dolzarb ilmiy muammolardan biri hisoblanadi. An’anaviy issiqlik tashuvchilarning past issiqlik o‘tkazuvchanligiissiqlik almashuv jarayonlarini cheklaydi. Mazkur tadqiqotda nano-suyuqliklarning issiqlik-fizik xossalarini baholash uchun klassik nazariy modellar qo‘llanildi. Xususan, viskozitet uchun Einstein va Brinkman, issiqlik o‘tkazuvchanlik uchun Maxwell va Hamilton-Crosser modellaridan foydalanildi. Tahlillar natijasida nanozarrachalar konsentratsiyasi ortishi issiqlik o‘tkazuvchanlikni oshirishi bilan birga viskozitetning ham ortishiga olib kelishi aniqlandi, bu esa gidravlik qarshilikning oshishiga sabab bo‘ladi. Nano-suyuqliklardan foydalanish issiqlik uzatish samaradorligini oshiradi, biroq optimal konsentratsiyani tanlash zarur.