(untitled) (Innovatsion texnologiyalar, 2026)
Suv omborlari to‘g‘oni yoki dambalarida avariya (proran) bo‘lishi oqibatida katta suv massasining proran orqali siqilib harakati ro‘y berib, suv oqimi tezligi, uning damba va suv ombori kosasi tubiga dinamik ta’siri keskin ortadi. Natijada proranni kengayishi va suv ombor kosasi relyefi konfiguratsiyasining katta deformatsiyasi yuz berib, suv ombor kosasi relyefi murakkab topologik shaklga keladi. Ro‘y bergan avariya holatlari bartaraf etilib, dambaning buzilgan (proran bo‘lgan) uchastkalari tiklanib, suv ombori ekspluatatsiyasi yo‘lga qo‘yilganidan so‘ng, suv omborda suv hajmini aniqlash, suv hisobini aniq yuritish bilan bog‘liq ilmiy-texnika masalalari vujudga keladi. Maqolada murakkab topologik relyefga ega suv ombori tubi relefining balandlik belgilarini aniqlash masalasini aniq obyekt misolida yechishimi amalga oshirilgan.