(untitled) (Innovatsion texnologiyalar, 2026)
Ushbu maqolada neft va gaz quduqlarida mahsuldor qatlamlarga kimyoviy ishlov berish samaradorligini oshirish masalalari ko‘rib chiqilgan. Xlorid kislotasi tanqisligi va uning tannarxi oshgani sababli mahsuldor qatlamlarga ishlov berishda fosfor kislotasidan foydalanish imkoniyatlari tadqiq etilgan. Sho‘rtan konidan olingan karbonatli tog‘ jinsi namunalari asosida laboratoriya tajribalari o‘tkazilib, fosfor kislotasining turli konsentratsiyalarda yemirish xususiyati o‘rganilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, 20–25 % li fosfor kislotasi karbonatli jinslarga samarali ta’sir ko‘rsatishi, xlorid kislotasiga yaqin natija berishi aniqlandi. Shuningdek, AF 9-12 va boshqa sirt-faol moddalar qo‘llanganda kislota aralashmasining qatlamga chuqurroq kirib borishi hamda metall korroziyasining kamayishi kuzatildi. Olingan natijalar asosida neft va gaz quduqlari atrofidagi mahsuldor qatlamlarga kimyoviy ishlov berishda fosfor kislotasidan foydalanish maqsadga muvofiqligi asoslab berilgan.