(untitled) (Innovatsion texnologiyalar, 2026)
Ikki kanalning birlashishi natijasida paydo bo‘ladigan uyurmali maydon ta’sirida oqiziqlar intinsev ravishda cho’kib qoladi. Ushbu oqiziqlarni hisobga olgan holda, oqimning gidravlik va geometrik parametrlari aniqlanadi. Analitik yеchim oqimlarning qo‘shilishdagi qo‘shiluvchi 2-kanalning asosiy 3-kanalga kirishda oqim chiziqlarining egilishi va siqilishi ro‘y beradi. Bu holat ko‘ndalang oqimning paydo bo‘lishiga olib keladi. Oqim asosiy 3-kanal chap qirg‘og‘iga urilib, o‘ng qirg‘oq tomon harakatlanishi natijada uyurmali oqim sodir bo‘ladi. Sodir bo‘lgan uyurmali oqim esa tub oqiziqlarning kirish qismining o‘ng qirg‘og‘ida to‘planishiga, qolganlarini esa siqilish paydo bo‘lgan joydagi katta tezlik bilan tashiladi. Siqilish kesimidagi katta tezlik asosiy 3-kanal chap qirg‘og‘ining yuvilishiga olib kelishi mumkin. Uning yechimi esa kanallarning qo’shilish burchagini o’zgartirish orqali o‘rganiladi. Yechim jarayonida kanallardagi tezlik taqsimoti, uyurmali zonasining shakli va o‘lchamlari analitik shaklda aniqlanadi.